Intense en intieme avond over rouwverwerking

Intense en intieme avond over rouwverwerking

Op vrijdag 18 september is de tweede en laatste bijeenkomst van ZiP over rouwverwerking in café Ensing in Peize geweest. Wederom heeft Dorien Pool deze avond geopend en geleid. De aandacht ging nu uit naar onszelf, als nabestaanden.

De volgende vragen zijn aangesneden: wat helpt als je diep in rouw bent en wat helpt helemaal niet? Hoe kom je verder, hoe vind je de weg naar het leven weer terug? Welke fasen kun je doormaken?

Afscheidsrituelen

Gretha van der Veen en Janneke Wiersema, die mensen begeleiden rondom een uitvaart, hebben hun ervaringen gedeeld met de aanwezigen. Ze noemden een aantal voorbeelden van rituelen die helpen bij het afscheid nemen van de overledene. Eén voorbeeld was dat er linten, die verbonden waren met overledene, werden losgelaten. Een ander voorbeeld was dat er kleine en grotere kaarsen werden aangestoken door de kinderen en kleinkinderen.

Vertrouwen

In een open sfeer van vertrouwen werden de aanwezigen uitgenodigd om ook hun verhaal te vertellen, over de dood en over sterfelijkheid. Ook dit keer, net als op de eerste bijeenkomst op vrijdag 4 september, werd er openlijk gesproken. Toen stond de vraag centraal: Als het leven eindigt, wat gebeurt er dan met je?’ en werd er voorafgaand gekeken naar fragmenten van een film over het Tibetaanse dodenboek gekeken.

Net als op 4 september was het twee weken later een intense, mooie ontmoeting, waarin gedeeld werd wat intiem, kwetsbaar is, maar ook wat kracht geeft.