Onverwachte en bijzondere ontmoeting

Onverwachte en bijzondere ontmoeting

Het is vrijdagavond 11 september. De deur van de kerk van Peize staat open, voor mantra zingen. Vooraf zou de Preek van de Leek plaatsvinden, er heeft een oproep gestaan op deze website en in andere media. ‘Wie heeft een eigen boodschap, een eigen visie en het verlangen  die voor het voetlicht te brengen op deze avond in de kerk?’ Helaas heeft niemand zich aangemeld om ‘preker’ te zijn.

Toch komt er een aantal mensen, een paar mannen en vrouwen, naar de kerk. Uit nieuwsgierigheid. Ze komen om te luisteren naar de preek, er vanuit gaande dat er een preker zou zijn.

Onder de preekstoel staat het mooie, oude stenen doopvont. We raken op die plek aan de praat. Het is jammer dat er zich niemand heeft aangemeld om de preek te houden, maar misschien wil iemand van deze groep mensen toch wat vertellen. Iets wat hem of haar bezighoudt, wat hem aanspreekt, of waar hij zich druk over maakt of wat haar inspireert.

Innerlijke stilte

Hier heeft niemand zich niet op voorbereid, maar op een gegeven moment zegt een vrouw, dat ze wel een tekst bij zich heeft, die ze mooi vindt en met ons wil delen. En zo gebeurt het. Ze vertelt haar verhaal en wij luisteren. Het blijkt een tekst te zijn, die een aantal kent en zelfs regelmatig leest. Het gaat over het zoeken naar innerlijke stilte. Je niet vergelijken met anderen, maar je eigen geluid laten horen. Terwijl er koffie en thee wordt ingeschonken, reageren we op wat we hebben gehoord.

Spontane spreker

Het wordt een bijzondere ontmoeting met een spontane spreker. Wie weet is er wel iemand die een volgende keer wil spreken. Het hoeft geen ingewikkeld verhaal te zijn. Je mag zelf  kiezen waarover het gaat, je bent volkomen vrij. Er zijn twee regels: het moet niet langer dan een kwartier duren en niet in strijd zijn met de grondwet. Jouw eigen verhaal, jouw visie, of een verhaal dat jou aanspreekt en dat je wilt delen.

Ondertussen komen er mensen binnen voor het mantra zingen met Bernard Slofstra. Hij vertelt er wat over en ook over stembevrijding. Een volgende activiteit van ZiP, waarbij het ook gaat om jouw eigen verhaal, jouw stem. De avond wordt afgesloten met het zingen van mantra’s. Wie wil, kan mee doen.

Op vrijdag 13 november om 19:00 uur is er weer de Preek van de Leek in de kerk van Peize met aansluitend mantra zingen.

Als je er voor voelt om zelf jouw verhaal, jouw preek te houden, of een idee of een vraag hebt, stuur een bericht! Iedereen die nieuwsgierig is naar de volgende Preek van de Leek: je bent van harte welkom op 13 november!

Janneke de Valk

  • Album