Lichtje branden voor een dierbare overledene

Lichtje branden voor een dierbare overledene

Op de donkere en mistige maandagavond [2 november] trokken ongeveer twintig mensen met lichtjes naar de begraafplaats aan de Oude Velddijk. Het vertrekpunt was de kerk van Peize die vanaf zeven uur was geopend om dierbare overledenen te herdenken.

In de kerk mocht iedereen vanaf zeven uur een kaarsje aansteken voor dierbaren die niet meer onder ons zijn of geliefden die door de dood werden opgehaald. Mensen gingen vervolgens zitten en waren stil. Er klonk alleen toepasselijke klassieke muziek. De kerk was gevuld met een zee licht van brandende kaarsen.

Na een voettocht, waarbij de lichtjes soms uitwaaiden, bereikte de groep de begraafplaats. Daar werden toepasselijke woorden gesproken.

Uitvaartverzorgster Gretha van der Veen had het over de positieve aandacht voor overledenen. Het wereldwijde ritueel, om licht te verspreiden en te denken aan mensen die niet meer leven, zorgt volgens haar voor een enorme energie en kracht. Ook Gretha Straatsma en Chris de Valk van Zin in Peize [ZiP] spraken troostende woorden.

Een aantal mensen plaatste het lichtje op een graf van een dierbare. De kaarsjes brachten licht op de aardedonkere begraafplaats.

  • Album