Geslaagde lezing in Peize: “Professor, bestaat God?”

Geslaagde lezing in Peize: “Professor, bestaat God?”
Volgens Peter Barthel is het antwoord op die vraag: Jazeker, niet als almachtige, maar in jouw bezieling en verwondering.
Barthel gaf zondag 7 oktober een lezing in de Kerk van Peize over zijn visie op God en het instituut Kerk. De lezing is georganiseerd door Zin in Peize. Barthel is hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit en kritisch kerklid van de Protestantse kerk in Bedum. “Geloven doet een appèl op ons, het is een werkwoord”. De sleutelwoorden zijn bezieling en verwondering.  In het boekje “Professor, bestaat God?” heeft hij die visie uitgewerkt.
Dat boekje is niet alleen gebaseerd op zijn eigen ideeën. Hij heeft vele gesprekken gehad met zowel wetenschappers, protestantse en katholieke theologen, kritische gelovigen en atheïsten. En is ook te rade gegaan bij grootheden als Einstein, Galilei, Bonhoeffer en Witgenstein.
De titel van het boekje slaat terug op de vraag van een jongetje van 7 jaar oud: Professor, bestaat God?
De kerk was gevuld met 70 geïnteresseerden. Een prachtig gemêleerd gezelschap van jong en oud, mensen uit Peize, omstreken en veel verder weg, regelmatige kerkgangers en mensen die voor het eerst binnen waren.
Iedereen luisterde geboeid naar de visie van Barthel en liet zich inspireren door de prachtige beelden en spreuken. Hij sprak iedereen aan met zijn vraag “Waar gaat het om in deze wereld”.  In zijn visie wordt er door “God” een appel op jouw als mens gedaan.  Wat is jouw rol?
God als bezieling en verwondering is niet door mensen bedacht, maar heeft altijd al bestaan.
Ook in de prehistorie, verwonderde men zich over het heelal en werd men geraakt door het gebrabbel van een kind en werd men bezield door de liefde voor een ouder of een partner.
En alle mogelijkheden in ons heelal en onze mensheid bestaan al, ze moeten alleen ont-dekt worden (van hun bedekking ontdaan worden).
 Na de lezing waren er persoonlijke getuigenissen en geïnteresseerde vragen aan Barthel.   En tijdens de borrel erna ontstonden er mooie ontmoetingen en werd er verder gesproken over de lezing of heel andere zaken.
Uit het applaus, de gesprekken, de gulle giften en nieuwe namen voor de verzendlijst bleek dat men de lezing zeer gewaardeerd heeft.

namens de organisatoren, Anneke van der Geest en Jos Karssies

  • Album
  • Album